De droom van een pionier

De droom van een pionier

21 november 2018 pionieren 1

Ik heb zojuist een kaars aangestoken waarop de tekst staat: “Ik zal er zijn”. Deze kaarsen deelden we vorig jaar kerst uit binnen onze community. Het is een bemoediging die we elke dag mogen doorgeven.Ik zal er zijn. God zal er zijn voor jou. Maar ook wij, wij willen er zijn voorde ander. Een kaars aansteken, het is een goede gewoonte uit de katholieke traditie. Voorheen had ik wat moeite met dit soort rituelen, maar steeds meerbegin ik de waarde ervan in te zien. Het helpt mij te focussen op wat echt belangrijk is. Het is wat wij mensen vaak nodig hebben: praktische herinneringen aan God die dichtbij wil zijn.

Mijn droom voor community ligt verborgen in dat geheimenis. Dat God dichtbij is voor iedereen. Ik had dit heel persoonlijk ervaren en wilde graag de wereld om mij hierin laten delen. Door het lezen vaneen artikel over kerkplanting in CV Koers (dat heet nu De Nieuwe Koers, een christelijk opinieblad), wakkerde God iets in mij aan. Ik las over avonturen die je kon beleven en dat de kerk allerminst saai is. Toen ik werkte voor Athletes in Action, hielpen we kerken over heel de wereld om door middel van sport relaties te leggen met kinderen en jongeren in de wijken. Om een impact te hebben in de wijk waar je woont. Naast het aanbieden van gratis sport, de positieve benadering van de jeugd en het zijn van een positieve community samen, leerden we ook iets over wie God voor ons wil zijn.

Ik wist dat er naast sport nog talloze andere manieren waren om impact te hebben op een wijk. Ik kwam in contact met RENEW en ontdekte hoe kerk, sociaal domein en ondernemen samen kunnen gaan. Er ontstond het begin van een holistische wijkcommunity. Toegankelijk voor jong en oud, gelovig en niet-gelovig. Een community waar men elkaar praktisch ondersteunt en samen de wijk tot bloei brengt. 

In het leiden van dit pioniersproces heb ik gemerkt dat het goed is om je kapitaal te zien. Je team en de ondersteunende processen. In een volgende blog zullen we ik bij deze twee kenmerken stilstaan. En ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan ook naar het RENEW-event op1 december! Hier zullen verschillende workshopleiders je meenemen in het starten of uitbouwen van een holistische wijkcommunity

Één antwoord

  1. Dieteke schreef:

    Mooi geschreven. Schrijftalent .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *